Irklar/Sınıflar

BÖLÜM 2: IRKLAR

Tıknaz Cüce’den asil Elf’lere, tüm Pathfinder RPG ırkları, farklı kültürlerin, boyutların, yaklaşımların ve görünüşlerin bir karışımıdır. Karakterinizin temel özellik skorlarını [ABILITY SCORE] oluşturduktan sonra karakter oluşturma işlemindeki bir sonraki adımınız karakterin ırkını seçmektir; bu bölüm size seçmek için yedi farklı ırk seçeneği sunmaktadır. Bu yedi ırk, Pathfinder RPG oyununda sıklıkla karşınıza çıkacak uygar ırklardır.
Karakterinizin ırkını seçmek, oyun için yapacağınız en önemli seçeneklerden biridir. Karakteriniz daha güçlü hale geldikçe değişik sınıflar, yetenekler ve marifetler seçerek karakterinizi esnek hale getirebilirsiniz ama sadece bir sefer karakteriniz için ırk belirleyebileceksiniz tabii çok yaygın olmayan bir takım büyü etkileri (Reenkarnasyon [REINCARNATION] gibi) söz konusu olmazsa. Bunun yanında her bir ırk belli bir role uygundur. Cüceler [DWARF] Sihirbaz’dan [SORCERER] daha iyi Savaşçı [FIGHTER] olur, Buçukluklar [HALFLING] bir Barbar [BARBARIAN] olmaktansa daha iyi Düzenbaz’lar [ROGUE] olur gibi. Seçiminizi yaparken, her bir ırkın avantajlarını ve dezavantajlarını aklınızda bulundurun. Bir ırk için farz edilen rol aksine bir karakterin oynanması eğlenceli olabilecekken, bir karakteri üç seviye boyunca oynattıktan sonra, tamamen başka bir ırktan olsaydı karakterim demeniz, oyundan alabileceğiniz zevkin azalmasına sebep olabilir.
Bu bölümde sunulan ırklar, ırkın genel olarak dünya üzerindeki rolünü açıklayan kısa bir açıklama ile başlayan tek bir düzen içinde sunulmaktadır. Bu açıklama ırkın ortalama bir üyesinin fiziksel tasviri, ırkın toplumuna ilişkin genel bir açıklama ve ırkın diğer altı ırkla olan ilişkilerine ilişkin gene birkaç açıklama ile devam eder. Bunun yanında, her hangi bir zorlama veya kural olarak belirtilmese de, tipik bir ırk üyesinin sahip olacağı yönelim veya yönelimler sayılmaktadır. Sonrasında ise, ırkın bir üyesinin maceracılık gibi zor bir hayata hangi neden veya amaçlar ile atılabileceğinin genel bir açıklaması yapılmaktadır. En son ise her bir ırk için birkaç örnek kadın ve erkek ismi verilmektedir.
Her bir ırkın kendine özgü özel yetenekleri bulunmaktadır. Bunlar karakterin “ırksal özelliği”dir [RACIAL TRAIT].
Her bir ırkın, bir önceki bölümde de belirtildiği gibi, özellik skorları belirlendikten sonra uygulanan ırklarına bağlı özellik skor ayarı bulunmaktadır. Bu ayarlar, bir özellik skorunu “18” üstüne çıkarabileceği gibi, “3”den az hale de getirebilir – tabii bu şekilde düşük bir DAY skoru olan bir karakterin kısa zamanda yaratıcısına kavuşması şaşırtıcı olmayacağından, bu şekilde “3”den düşük bir özellik skoru olan karakter için DM’nizin onayı ve kabulünü de almanız gerekebilecektir.
Bu bölümde sunulan yedi ırkın çok farklı ırksal özellikleri, kişilikleri ve toplumları olsa da, tüm bu yedi ırk aynı zamanda birbirine çok benzer; bu ırklardan hiçbiri insanlık anlayışından çok fazla uzakta değildir ve tüm özel ırksal özellikleri genel manada eşit ve dengelidir. Daha güçlü ve daha egzotik ırklar oyun dünyasında bulunsalar bile, Pathfinder RPG oyunu, tüm oyuncuların bu bölümde sunulan yedi temel ırktan karakterler oluşturacağı ve her bir OK’nın genel manada yaklaşık olarak dengeli güç ve özelliklere sahip olacağı beklentisi ve var sayımı ile dizayn edilmiştir. Daha güçlü ve daha az yaygın egzotik ırklar ile oyun oynanması üzerine kurallar ve açıklamalar için Bölüm 12’ye bakabilirsiniz.

CÜCE [DWARF]
Cüce’ler, dağların kalplerinde kazılmış şehirlerinde yaşayan ve Ork [ORC] ve Goblin [GOBLIN] gibi vahşi ırkların yapma ve talanlarına karşı acımasızca mücadele eden metanetli ama inatçı bir ırktır. Tüm diğer ırklardan daha fazla şekilde aksi ve espri bilmez toprak ve maden şekillendiricileri olarak tanımlanırlar. Yüksek dağlarda ve toprağın altındaki tehlikeli diyarlarda yaşama ve Dev’ler [GIANT], Goblin’ler [GOBLIN] ve benzeri korkunçluklarla yapılan savaşlarla dolu Cüce tarihinin, pek çok Cüce’nin karamsar yaklaşımını şekillendirdiği söylenebilir.
Fiziksel Tanım: Cüceler kısa ama yapılı bir ırktır, çoğu İnsan’dan yaklaşık 30-35 cm daha kısadırlar, geniş ama sıkı vücutları iri yarı görünüşlerini tamamlar. Erkek ve dişi Cüce’ler, saçlarının uzunlukları ile gurur duyarlar ve erkekler sakallarını sıklıkla değişik şekillerde toka ve karışık örgüler ile süslerler. Sakalsız bir erkek cüce deliliğin veya daha kötüsünün bir işaretidir – sakalsız bir cüceye ırkı az çok tanıyan hiç kimse güvenmez.
Toplum: Cüce toplumunda ortaya çıkan pek çok kültürel farklılık, dağlardaki cüce şehir ve kaleleri arasındaki büyük mesafelerden dolayı ortaya çıkmıştır. Farklılıklarına rağmen, dünya çapındaki tüm cüceler taş işçiliğine olan sevgileri ile, taş ve metal temelli zanaatkarlıkları ve mimarlıktaki başarılıları ve Dev’lere [GIANT], Ork’lara [ORC] ve Goblinsoylu’lara [GOBLINOID] karşı olan ateşli nefretleri ile tanınırlar.
İlişkiler: Cüce’ler ve Ork’lar çok uzun süreler birbirlerine yakın alanlarda yaşamıştır ve aralarındaki nefret ırkları kadar eskidir. Cüce’ler genellikler Yarı-Ork’lara [HALF-ORC] karşı güvensizlik ve tiksinme hissederler. Buçukluk’ları [HALFLING], Elf’leri [ELF] ve Gnome’ları[GNOME], onlara karşı düzgün bir saygı göstermek için çok kırılgan, uçarı veya çok “güzel” bulurlar. İnsanlara karşı en güçlü bağları hissederler çünkü onların üretici tabiatları ve nefis açlıkları, Cüce idealine en çok yaklaşanlardır.
Yönelim ve Din: Cüce’ler, onur ve gelenek ile bağlıdır ve genellikle soğuklukları ile hicvedilseler de, çok güçlü bir dostluk ve adalet duyguları vardır ve güvenlerini kazananlar anlarlar ki, Cüce’ler çok çalışsalar da, özellikle iyi içki söz konusu olduğunda çok da eğlenirler. Çoğu Cüce, Kuralcı İyi’dir (Kİ) [LAWFUL GOOD, LG]. Bu özelliklerine uyan doktrinleri olan tanrılara taparlar.
Maceracılar: Cüce maceracılar, insan maceracılara nazaran az olsa da, dünyanın hemen her bölgesinde bulunurlar. Cüce’ler, yaşam alanlarının güvenilir duvar ve mağaralarını çoğunlukla klanlarının zaferi uğruna, kale-evlerine büyük zenginlik getirecek hazineler bulmak veya ırksal düşmanlarının eline düşmüş eski cüce şehirlerini temizlemek gibi gayeler ile terk ederler. Cüce savaş sanatı genellikle tünel savaşları ve arbede dövüşleri ile tanımlanır ve çoğu cüce Savaşçı [FIGHTER] veya Barbar [BARBARIAN] gibi sınıflara yönelir.
Erkek İsimleri: Dolgrin, Grunyar, Harsk, Kazmuk, Morgrym, Rogar
Dişi İsimleri: Agna, Bodill, Ingra, Kotri, Rusilka, Yangrit

CÜCE IRKSAL ÖZELLİKLERİ
+2 DAY, +2 BİL, -2 KAR: Cüceler hem dayanıklı hem de bilgedirler, ama biraz da huysuz.
Orta Boyut: Cüce’ler Orta [MEDIUM] boyutta yaratıklardır ve boyutlarına bağlı bonus veya ceza almazlar.
Yavaş ve İstikrarlı: Cüce’lerin temel hızları 6 m (20 ft)’dir ama, hiçbir zaman ağırlık veya zırh sebebi ile hızları değişikliğe uğramaz.
Karanlıkgörüşü [DARKVISION]: Cüceler karanlıkta 18 m (60 feet) ötesini görebilirler.
Savunma Eğitimi: Cüce’ler, Dev [GIANT] alt-türüne [SUBTYPE] ait yaratıklara karşı ZS’lerine [AC] +4 kaçınma bonusu [DODGE BONUS] edinirler.
Açgözlülük: Değerli metal veya taşlardan oluşan veya içinde barındıran sıradan eşyaların değerini belirlemek için yapılacak Paha Biçme [APPRAISE] denemelerine +2 bonus alırlar.
Nefret: Cüceler, Ork [ORC] ve Goblinsoylu [GOBLINOID] alt-türünden [SUB TYPE] türünden insanımsı [HUMANOID] yaratıklara karşı yapacakları saldırı atışlarına [ATTACK ROLL], bu nefret ettikleri türlere karşı aldıkları özel eğitim nedeni ile +1 bonus alırlar.
Dayanıklı: Cüceler, zehir, büyü ve büyü benzeri özelliklere [SPELL LIKE ABILITIES] karşı yapacakları tüm kurtarma atışlarına [SAVING THROW] +2 ırksal bonus alırlar.
Sarsılmazlık: Cüceler, yerde dikilirken, kendilerine karşı yapılacak olan … [BULL RUSH] ve Çelme [TRIP] türü denemelere karşı Dövüş Manevrası Savunmalarına (DMS) [COMBAT MANEUVER DEFENCE, CMD] +4 ırksal bonus alırlar.
Taş-kurnazı [STONE CUNNING]: Taş duvarlar ve zeminlerdeki tuzak ve gizli kapı gibi sıradışı taş işçiliği özelliklerinin fark edilmesi için yapılacak Algılama [PERCEPTION] denemelerine +2 bonus edinirler. Bu tür farklılıklarının bulunduğu yerlerin 3 m (10 ft) yakınına geldiklerine, aktif bir şekilde arıyor olmasalar da, otomatikman bir Algılama [PERCEPTION] denemesi yaparlar.
Silah Yatkınlığı: Cüce’ler Savaşbaltası [BATTLEAXE], Ağır Çapa [HEAVY PICK], Savaşçekici [WARHAMMER] silahları ile yeterliliğe sahiptir ve isminde “Cüce” kelimesi geçen tüm silahları savaş silahı [MARTIAL WEAPON] olarak kabul edilir.
Diller: Cüce’ler, oyuna Ortak dil ve Cüce dillerini bilerek başlar. Yüksek ZEK skoruna sahip Cüce’ler şu dillerden de seçim yaparlar: Dev [GIANT] dili, Gnome [GNOME]dili, Ork [ORC] dili, Terran dili ve Az Ortak [UNDERCOMMON] dil.

ELF’LER [ELF]
Uzun yaşam süreli Elf’ler [ELF], doğal dünyanın çocuklarıdır, yüzeysel pek çok yönleri ile Fey Yaratıklara [FEY CREATURE] benzeseler de, pek çok yönden de farklıdırlar
Elf’ler özellerine ve geleneklerine değer verirler ve dost edinmede aceleci olmasalar da, bir yabancı yoldaş olarak kabul edildiğinde hem kişisel hem de milli seviyedeki bu tür müttefiklikler, nesiller boyu devam eder. Elf’lerin çevrelerine karşı, belki inanılmaz derecede uzun hayat sürelerinden kaynaklanan belki de başka daha derin mistik sebeplerle, tuhaf bir bağlılıkları vardır. Uzun süre belli bir bölgede yerleşik olan Elf’ler, fiziksel olarak çevrelerine uyum sağlamaları ile bilinirler, özellikle de yerel çevreye uygun renk uyumu sağlamaları ile. Hayatlarını kısa hayat süreli ırklar ile iç içe geçiren Elf’ler ise, yoldaşlarının nesilden nesile yaşlılık sebebi ile göçmelerini seyretmelerinden kaynaklı, çarpık bir ölümlülük anlayışına sahip olurlar ve somurtkan bir hal alırlar.
Fiziksel Tanım: Genellikle İnsan’lardan uzun boylu olsalar da, Elf’ler, uzun sivri kulakları ile tamamlanan, çevik ama kırılgan bir fiziksel yapıya sahiptir. Gözleri geniş ve badem şekillidir ve büyük ve canlı renkleri olan göz bebekleri vardır. Elf giyimi, genellikle tabiatın güzellikleri ile uyumlu elbiselerden oluşsa da, şehirlerde yerleşmiş Elf’ler, şehrin modasını da takip ederler.
Toplum: Çoğu Elf, tabiat ile kuvvetli bir bağ hisseder ve tabiat ile uyumlu şekilde yaşamak için çırpınır. Çoğu, toprak ve taşı şekillendirmeyi tatsız bulur ve daha narin sanatlara yönelirler, bu sebeple de, doğumsal sabırları sayesinde sihir ile uğraşmaya yatkındırlar.
İlişkiler: Diğer ırkları aceleci ve düşünmeden hareket eden yaratıklar olarak görmeleri, diğer ırkları göz ardı etmeye yatkınlığa sebep olsa da, mükemmel karakter tahlilcileridirler. Bir Elf, bir Cüce komşu istemeyebilir ama o Cüce’nin demircilikteki ustalığını fark edecek ilk kişidir. Gnome’ları garip (hatta bazen tehlikeli) şekilde meraklı kabul ederler ve Buçukluk’ları, evsiz kalmış ufak tefek zavallılar olarak gördüklerinden, bir acıma hissi ile değerlendirirler. Elf’ler, İnsan’lardan büyülenmiş gibidirler ve Yarı-Elf’leri ise, birçoğunun da şahit olduğu gibi, sahiplenmezler. Yarı-Ork’ları ise, şüphe ve güvensizlik ile karşılarlar.
Yönelim ve Din: Elf’ler, duygusal ve kaprislidir ama nezakete ve güzelliğe değer verirler. Dünyanın mistik özelliklerine olan sevgilerini paylaşarak bu değerlere önem veren tanrılara inanırlar.
Maceracılar: Pek çok Elf, dünyayı keşfetme isteklerine kapılarak, ataları tarafından nesiller önce kurulmuş krallıkları bulmak için veya nesiller önce ataları tarafından oluşturulmuş unutulmuş Elf sihrine ilişkin yadigârları bulmak amacı ile korunaklı orman diyarlarını terk eder. İnsan’lar arasında yetişmiş olanlar ise, geçici ve özgü maceracılık hayatı onları tabii bir şekilde cezbeder. Elf’ler genellikle kırılgan olan fiziksel yapıları sebebi ile, göğüs göğse çarpışmadan kaçınır, bu sebeple de Büyücü veya Korucu gibi sınıfları tercih ederler.
Erkek İsimleri: Caladrel, Heldalel, Lanliss, Meirdrarel, Seldlon, Talathel, Variel, Zordlon.
Dişi İsimleri: Amrunelara, Dardlara, Faunra, Jathal, Merisiel, Oparal, Soumral, Tessara, Yalandlara

ELF IRKSAL ÖZELLİKLERİ
+2 ÇEV, +2 ZEK, -2 DAY: Elf’ler hem akıl hem de vücut olarak atiktirler ama yapıları kırılgandır.
Orta Boyut: Elf’ler orta boyutta yaratıklardır ve boyutları sebebi ile her hangi bir ceza veya bonus edinmezler.
Normal Hızlı: Elf’lerin temel hızı [BASE SPEED] 9 m (30 ft)’dir.
Loşgörü [LOW-LIGHT VISION]: Elf’lerhafif ışık olan ortamlarda, insanlardan iki kat daha uzağı görebilirler. Bkz Bölüm 7.
Elf Bağışıklıkları [IMMUNITY]: Elf’ler büyülü uyku etkilerine bağışıktır ve Efsun [ENCHANMENT] büyülerine ve etkilerine karşı yapacakları kurtarma atışlarına +2 ırksal bonus edinirler.
Elf Sihri: Büyü Direncini (BD) [SPELL RESISTANCE, SR] geçmek için yapacakları büyü yapan seviyesi [CASTER LEVEL CHECK] denemelerine +2 ırksal bonus alırlar. Ayrıca, büyülü nesnelerin özelliklerini tanımlamak için yapacakları Büyü Ustalığı [SPELLCRAFT] denemelerine de +2 ırksal bonus edinirler.
Keskin Duyulu: Elf’lerAlgılama [PERCEPTION] yetenek denemelerine +2 ırksal bonus edinirler.
Silah Yatkınlığı: Elf’ler Bileşik Uzunyay’lar [COMPOSITE LONGBOW] dahil olmak üzere, Uzunyay’lar [LONGBOW], Uzunkılıç [LONGSWORD], Epe [RAPIER] ve Bileşik Kısayay’lar [COMPOSITE SHORTBOW] dahil olmak üzere, Kısayay’lar [SHORTBOW] ile yetkinliğe sahiptirler ve ismi içinde “Elf” [ELVEN] kelimesi geçen tüm silahları savaş silahı [MARTIAL WEAPON] olarak kabul ederler.
Diller: Elf’ler, oyuna Ortak Dil ve Elfçe bilerek başlarlar. Yüksek ZEK skorlarına bağlı olarak ise Göksel Dil [CELESTIAL], Ejderce [DRACONIC], Gnollce [GNOLL], Goblince [GOBLIN], Ork [ORC] Dili ve Silvan [SYLVAN] dili dillerini bonus diller olarak edinebilirler.

GNOME’LAR [GNOME]
Gnome’lar ırklarının temellerini, renklerin daha parlak, kırların daha vahşi ve duyguların daha ilkel olduğu esrarengiz Fey diyarlarına [REALM OF FEY] dayandırırlar. Bilinmeyen güçler, on bin yıllar önce Gnome’ların atalarını bu diyarlardan sürmüş ve yeni dünyalara göç etmeye zorlamışlardır; buna rağmen, Gnome’lar hiçbir zaman kendi fey [FEY] kökenlerini tamamen terk etmemiş ve ölümlü kültürlerine uyum sağlamamıştır. Bunun bir sonucu olarak da, diğer ırklar tarafından genel olarak garip ve yabancı kabul edilirler.
Fiziksel Tanım: Gnome’lar yaygın ırkların en küçük boyutlularıdır, genellikle 1 m. (3 ft)’den az uzundurlar. Saçları da parlak renklerdedir, sonbahar yapraklarının ateşli turuncusu, baharda ağaçların edindiği parlak yeşil gibi. Benzer şekilde tenleri de toprağın kahverengisinden tutun da çiçeklerin pembesine kadar değişik renklerde olabilir, çoğunlukla tenleri yaşlarını belli etmez. Gnome’ların yüz şekilleri de çok değişken olabilir, çoğunun büyük ağızları ve gözleri vardır ve kişiden kişiye değişik şekilde bunların etkisi şaşırtıcı da olabileceği gibi, rahatsız edici de olabilir.
Toplum: Çoğu ırkın aksine, Gnome’lar, klasik şekilde sosyal bir yapı kurmazlar. Kaprisli huylu yaratıklar olarak, ya yalnız başlarına dolaşırlarken ya da geçici süre ile edindikleri yoldaşlar yanında yanındayken onlara rastlarsınız, bu durumlarda bile, yeni deneyim ve heyecanlar ararlar. Kendi aralarında ve diğer ırkların üyeleri ile çok nadir kalıcı ilişkiler kurarlar, bunun yerinetutucu bir şekilde bir zanaat, meslekveya toplamacılıkla uğraşırlar. Erkek Gnome’lar alışılmadık şapka ve başa giyilen alet edevattan hoşlanırken, dişi Gnome’lar çok değişik ve şaşırtıcı saç şekillerinden hoşlanır.
İlişkiler: Gnome’lar diğer ırklar ile duygusal ve fiziksel seviyede etkileşim içine girmekte zorlanırlar. Gnome espri anlayışı diğer ırklar tarafından anlaşılması zor, acımasız ve manasız kabul edilirken, Gnome’lar da uzun ırkları duygusuz ve donuk ve hantal devler olarak görürler. Buçukluk [HALFLING] ve İnsan’lar ile iyi geçinirler, Cüce’ler [DWARF] ve Yarı-Ork’lar [HALF-ORC] ile dalga geçmeye bayılırlar. Elf’lere saygı duyarlar ama uzun yaşamlı bu ırkın karar verme süreçlerinin yavaşlığından dolayı hayal kırıklığı yaşarlar. Gnome’lar için, hareket, her zaman hareketsizlikten iyidir ve dinlenme zamanlarında bile Gnome’lar, kendilerini eğlendirmek için aynı anda pek çok projeye kendilerini kaptırabilirler.
Yönelim ve Din: Gnome’lar, karmaşık güdülere sahip ve aynı derece şaşırtıcı metotları takip eden itici hilekârlar olsa da, genellikle kalpleri doğru yerdedir. Kuvvetli duygulara yatkındırlar ve en çok tabiat içinde kendilerini rahat hissederler. Gnome’lar çoğunlukla Nötr İyi (Nİ) [NEUTRAL GOOD, NG] yönelimdedir ve bu yönelimleri ile bireyselliklerini kabul edip destekleyen inanç ve tanrılara yönelirler.
Maceracılar: Gnome’ların içlerindeki dolaşma isteği ve hatta açlığı, onları doğal maceracılar yapar. Maceracıların karşılaştığı tehlikeler kadar heyecanlı olaylar başka türlü yaşanamayacağından, sıklıkla yollara düşerler. Gnome’lar zayıflıklarını, büyüleri veya ozan müzikleri ile kapatmaya çalışırlar.
Erkek İsimleri: Abroshtor, Bastargre, Halungalom, Krolmnite, Poshment, Zarzuket, Zaqualmine.
Dişi İsimleri: Besh, Fijit, Lini, Neji, Majet, Pai, Queck, Trig.

GNOME IRKSAL ÖZELLİKLERİ:
+2 DAY, +2 KAR, -2 GÜÇ: Gnome’lar fiziksel olarak zayıf ama şaşırtıcı şekilde dayanıklıdırlar, yaklaşımları sayesinde tabii bir şekilde geçinilebilir tiplerdir.
Küçük [SMALL] Boyut: Gnome’lar küçük [SMALL] boyutlu yaratıklardır ve ZS’lerine [AC] ve saldırı atışlarına [ATTACK ROLL] +1 boyut bonusu, Dövüş Manevrası Bonusu (DMB) [COMBAT MANEUVER BONUS – CMB] ve Dövüş Manevrası Savunması (DMS) [COMBAT MANEUVER DEFENCE, CMD] değerlerine -1 boyut cezası ve Gizlilik [STEALTH] yetenek denemelerine +4 boyut bonusu edinirler.
Yavaş Hızlı: Gnome’ların temel hızı [BASE SPEED] 6 m (20 ft)’dir.
Loşgörü [LOW-LIGHT VISION]: Gnome’lar, hafif ışık olan ortamlarda, insanlardan iki kat daha uzağı görebilirler. Bkz Bölüm 7.
Savunma Eğitimi: Gnome’lar, Dev [GIANT] alt-türüne [SUBTYPE] ait yaratıklara karşı ZS’lerine [AC] +4 kaçınma bonusu [DODGE BONUS] edinirler.
Gnome Sihri: Gnome’lar, Yanılsama [ILLUSION] ekolünden büyüleri yaparken, bu büyülere karşı yapılacak kurtarma atışlarının [SAVING THROW] ZD’sine [DC], +1 eklenir. KAR skoru 11 ve üstü olan tüm Gnome’lar, şu büyü benzeri yetenekleri [SPELL-LIKE ABILITY] edinir: 1/gün – Danseden Işıklar [DANCING LIGHTS], Hayalet Sesler [GHOST SOUNDS], … [PRESTIDIGITATION] ve Hayvanlarla Konuşma [SPEAK WITH ANIMALS]. Bu etkilerin büyü yapan seviyesi [CASTER LEVEL], Gnome’un karakter seviyesidir [CHARACTER LEVEL]. Bu büyülerin ZD’si ise, 10 + büyünün seviyesi + Gnome’un KAR ayarıdır.
Nefret: Gnome’lar, Sürüngen [REPTILIAN] ve Goblinsoylu [GOBLINOID] alt-türünden [SUB TYPE] insanımsı [HUMANOID] yaratıklara karşı yapacakları saldırı atışlarına [ATTACK ROLL], bu nefret ettikleri türlere karşı aldıkları özel eğitim nedeni ile +1 bonus alırlar.
Yanılsama Direnci: Gnome’lar Yanılsama [ILLUSION] büyü ve etkilerine karşı yapacakları kurtarma atışlarına +2 bonus edinirler.
Keskin Duyulu: Gnome’lar, Algılama [PERCEPTION] yetenek denemelerine +2 ırksal bonus edinirler.
Takıntılı: Gnome’lar, seçecekleri bir Zanaat [CRAFT] veya Meslek [PROFESSION] yeteneğine +2 ırksal bonus edinirler.
Silah Yatkınlığı: Gnome’lar ismi içinde “Gnome” [GNOME] kelimesi geçen tüm silahları savaş silahı [MARTIAL WEAPON] olarak kabul ederler.
Diller: Gnome’lar, oyuna Ortak Dil ve Gnome [GNOME] ve Silvan [SYLVAN] dili bilerek başlarlar. Yüksek ZEK skorlarına bağlı olarak ise Ejderce [DRACONIC], Cücece [DWARVEN], Elf’çe [ELVEN], Dev [GIANT], Goblin [GOBLIN] ve Ork [ORC] dillerini bonus diller olarak edinebilirler.

YARI-ELF’LER [HALF-ELF]
Elf’ler diğer ırkların açgözlü bakışlarını hep üzerlerine çekmişlerdir. Uzun hayat süreleri, büyüye olan yatkınlıkları ve içsel zariflikleri komşularının hayranlık veya kıskançlıkları ile karşı karşıya kalmıştır. Tüm bu özelliklerinin ötesinde, insan dostlarını en çok güzellikleri etkilemiştir. Her iki ırıkın ilk karşılaşmasından bu yana, insanlar Elf’leri fiziksel mükemmelliğin örnekleri olarak görmüş ve onları kendilerinin ideal versiyonları olarak kabul etmişlerdir. Elf’ler ise, insanları barbarca yöntemleri ve alışkanlıklarına rağmen, kısa hayatlarını tutku ve tezcanlılık ile geçirmelerini çekici bulmuşlardır. Bazen bu karşılıklı çekim romantik yakınlaşmaya dönüşür. Genellikle insan standartlarına göre bile kısa süreli olsa da, bu birleşmeler her iki ırktan doğan ama her ikisine de ait olmayan yarı-elf’lerin doğumuna sebep olur. Yarı-Elf’ler birbirleri ile ilişkiye girerek üreyebilirler ama gene de bu “safkan” yarı-elf’ler de gerek insanlar gerekse elf’ler tarafından “piç” olarak görülürler.
Fiziksel Tanım: Yarı-Elf’ler insanlardan uzun ama Elf’lerden kısa olmaya meyillidirler. Elf soylarının ince yapısını ve benzer özelliklerini alırlar ama derilerinin rengi genel olarak insan taraflarından gelir. Yarı-Elf’ler Elf’lerin sivri kulaklarını almışlardır ama kulakları Elf’lerinki kadar uzun ve ince değildir, daha yuvarlaktır. Bir Yarı-Elf’in gözleri daha çok insan gözlerinin şeklindedir ama göz rengi kehribar renginden menekşeye, zümrütten koyu maviye egzotik renklerdendir.
Toplum: Birleşmiş bir kültürleri ve memleketlerinin olmaması, Yarı-Elf’lerin her tür çevreye uyum sağlayabilen çok yönlü bireyler olmasını sağlamıştır. Ebeveynleri ile aynı sebeplerden, her iki ırk tarafından da çekici bulunurlar ama insanlar veya elf’lerin yanında rahat olamazlar çünkü her bir ırk, yarı-elflerde diğer ırktan özellikleri görürler. Bu şekilde bir kabul görmeme ise, pek çok yarı-elf’e ağır gelir ama bazıları ise özel durumlarından hoşnuttur ve yerleşmiş bir kültürlerinin olmamasını ise en uç noktada özgürlük olarak görürler. Bunun sonucunda ise, yarı-elf’ler içinde bulundukları her tür toplumda son derecede uyumlu hareket edebilir ve yaklaşımlarını ve yeteneklerini kendilerini içinde buluverdikleri topluma uydurabilirler.
İlişkiler: Bir yarı-elf, yanlızlığı anlar ve bir karakterin kökeninden çok yaşamda edindiği tecrübelerden oluştuğunu bilirler. Bu sebeple de, çoğunlukla ilk karşılaşmada edindikleri izlenimlerine değil sonrasına bakarlar ve diğer ırklar ile dostluk ve beraberliğe açıktırlar.
Yönelim ve Din: Yarı-Elf’lerin izolasyonu çoğunlukla karakterlerini ve felsefelerini şekillendirir. Gaddarlık tabiatlarında bulunmaz ve toplumsal düzeni kabullenme ve toplum içine karışma onlara yabancıdır – bunun sonucunda çoğu yarı-elf Kuraltanımaz iyi (KT-İ) yönelimindedir. Ortak bir kültürlerinin bulunmaması nedeni ile dine yönelmeleri çok yaygın olmasa da, dine yönelenler, genel olarak içinde bulunukları toplumda yaygın olan dinlere yönelirler.
Maceracılar: Yarı-Elf’ler evim diyebilecekleri bir yeri arayan göçebeler olmaya yatkındır. Topluma kendilerini ispatlama ve kendilerine ait bir kimlik hatta miras bırakma arzuları pek çok yarı-elf maceracıyı cesurların yolunu izlemeye iter.
Erkek İsimleri: Calathes, Encinal, Kyras, Narciso, Quiray, Satinder, Selyiel, Zirul.
Dişi İsimleri: Cathran, Elsbeth, Iandoli, Kieyanna, Lialda, Maddela, Reda, Tamarie.

YARI-ELF IRKSAL ÖZELLİKLERİ:
Bir Özellik Skoruna +2: Oluşturulması sırasında seçilen her hangi bir özellik skoruna, çok çeşitli tabiatlarını temsilen +2 bonus edinirler.
Orta [MEDIUM] Boyut: Yarı-Elf’ler orta boyutta yaratıklardır ve boyutları sebebi ile her hangi bir ceza veya bonus edinmezler.
Normal Hızlı: Yarı-Elf’lerin temel hızı [BASE SPEED] 9 m (30 ft)’dir.
Loşgörü [LOW-LIGHT VISION]: Yarı Elf’ler, hafif ışık olan ortamlarda, insanlardan iki kat daha uzağı görebilirler. Bkz Bölüm 7.
Uyumluluk: Yarı-Elf’ler 1. seviyede Yetenek Odağı [SKILL FOCUS] marifetini bonus marifet olarak edinirler.
Elf Kanı: Yarı-Elf’ler, ırka bağlı etkiler açısından hem Elf hem de İnsan ırkından kabul edilir.
Elf Bağışıklıkları [IMMUNITY]: Yarı-Elf’ler büyülü uyku etkilerine bağışıktır ve Efsun [ENCHANMENT] büyülerine ve etkilerine karşı yapacakları kurtarma atışlarına +2 ırksal bonus edinirler.
Keskin Duyulu: Elf’ler Algılama [PERCEPTION] yetenek denemelerine +2 ırksal bonus edinirler.
Çoklu-yetenek: Yarı-Elf’ler 1. seviyede 2 tane Favori Sınıf [FAVORED CLASS] belirler ve bu iki sınıftan her birinde ayrı ayrı seviye edindiğinde, +1 can puanı [HIT POINT, HP] ve +1 yetenek puanı [SKILL POINT] edinirler. Favori Sınıf [FAVORED CLASS] üzerine ayrınıtılı bilgi için Bölüm 3’e bakınız.
Diller: Yarı-Elf’ler oyuna Ortak Dil ve Elfçe bilerek başlar. Yüksek ZEK skorlarına bağlı olarak ise gizli diller hariç (Örneğin Druid dili gibi) her dili bonus dil olarak edinebilirler.

YARI-ORK’LAR [HALF-ORC]
Yarı-Ork’lar, trajik doğumları sapkınlık ve şiddet sonucu olan canavarlardır – ya da en azından, diğer ırklar onları öyle görür. Sevgi bağı sonucu doğmalarının çok nadir olduğu doğrudur ve bu yüzden de büyümeleri zor ve hızlı olur, sıklıkla kendilerini korumak veya isim yapmak için savaş içindedirler. Korkulurlar, güvenilmezler ve ezilirler, buna rağmen kendilerini küçük düşürmeye çalışanları beklenmedik bilgelikleri ve büyük başarıları ile şaşırtırlar – tabii bazen bir kaç kafatasını da kırmak daha kolay gelebilir.
Fiziksel Tanım: Yarı-Ork’ların her iki cinsiyeti de 1.90 – 2.10 m boyda, yapılı ve yeşilimsi veya grimsi tendedir. Çoğunlukla köpek dişleri ağızlarından dışarı çıkacak şekilde uzayabilir ve bu “uzun dişler”, çıkık alınları ve hafifçe sivri kulakları ile birleşince, kendilerine iyi bilinen hayvanımsı görüntüyü verir. Yarı-Ork’lar etkileyici olabilir ama çok az kimse onları “güzel” olarak tanımlar.
Toplum: Toplumun dışlaması çoğunlukla kıskançlık veya ilgi çekmelerinden kaynaklanan yarı-elf’lerin aksine, yarı-ork’lar, her iki dünyanın da en kötü yönlerini görürler: Ork yanlarından fiziksel olarak daha güçsüzdürler ama aynı zamanda tam Ork’lar ile yarım’lar arasındaki ayrımı yapmayan insanlar tarafından korkulurlar ve hatta açıkça saldırılırlar. Gene de, tam olarak kabul edilmeseler de, uygar toplumlardaki yarı-ork’lar dövüş becerileri sebebi ile değer görebilirken, bazı ork liderlerinin onları fiziksel zayıflıklarını zekaları ile kapayabildikleri için bilinçli bir şekilde şeflik veya danışmanlık için kullandıkları görülmemiş bir durum değildir.
İlişkiler: Hayat boyu gördükleri zulüm nedeni ile ortalama bir yarı-ork çabuk sinirlenen ve kavgacı biri olabilir ama bu vahşi kalkanlarını aşabilenler iyi saklanmış bir empati ile karşılaşabilir. Elf’ler ve Cüce’ler, ırksal düşmanları olan Ork’lar ile benzerliklerinden dolayı, Yarı-Ork’ları en az kabullenen ırklardır ama diğer ırkların da onlardan fazla farkı yoktur. Ork’lar ile az sorun yaşamış İnsan toplulukları daha kabullenici olabilir ve orada Yarı-Ork’lar tabii bir şekilde paralı asker veya kanun uygulayıcısı olarak yaşamalarını sürdürebilirler.
Yönelim & Din: Acımasız Ork’lar arasında veya uygar topraklarda yanlız sürgünler olarak yaşamaya zorlandıklarından, çoğu Yarı-Ork sert, şiddet düşkünü ve yanlızdır. Kötülük onlara kolaylıkla gelir ama tabii kötüler değildirler – uzun deneyimler sonucu kendilerine fayda sağlayan şeyleri yapmanın en iyisi olduğunu gördüklerinden çoğunlukla Kuraltanımaz Nötr [CHAOTIC NEUTRAL] yönelimdedirler. Tanrılara tapınmayı seçtiklerinde ise genellikle savaş veya kişisel kuvveti simgeleyen tanrılara yönelirler.
Maceracılar: Özgürlüklerine sıkı sıkıya bağlı olanlar, acı veren geçmişlerinden kaçmak veya durumlarını silahların yardımı ile geliştirmeye yönelerek, macera hayatını ihtiyaçtan seçerler. Diğerleri, yani daha iyimser olanlar veya kabul edilmeye ihtiyaç hissedenler ise dünyaya değerlerini ispat etmek için bu yaşamı seçerler.
Erkek İsimleri: Ausk, Davor, Hakak, Kizziar, Makoa, Nesteruk, Tsadok
Dişi İsimleri: Canan, Drogheda, Goruza, Mazon, Shirish, Tevaga, Zeljka

YARI-ORK IRKSAL ÖZELLİKLERİ:
Bir Özellik Skoruna +2: Oluşturulması sırasında seçilen her hangi bir özellik skoruna, çok çeşitli tabiatlarını temsilen +2 bonus edinirler.
Orta [MEDIUM] Boyut: Yarı-Ork’lar orta boyutta yaratıklardır ve boyutları sebebi ile her hangi bir ceza veya bonus edinmezler.
Normal Hızlı: Yarı-Ork’ların temel hızı [BASE SPEED] 9 m (30 ft)’dir.
Karanlıkgörüşü [DARKVISION]: Yarı-Ork’lar karanlıkta 18 m (60 feet) ötesini görebilirler.
Tehditkar: Yarı-Ork’lar, korkutucu görünüşleri ve tabiatları gereği, Sindirme [INTIMIDATE] yetenek denemelerine +2 bonus alırlar.
Ork Kanı: Yarı-Ork’lar, ırka bağlı etkiler açısından hem Ork hem de İnsan ırkından kabul edilir.
Ork Vahşiliği: Günde bir sefer, bir Yarı-Ork’un can puanı [HIT POINT] 0’ın altına inip de ölmediğinde, … [DISABLED] olmuş gibi, bir tur daha savaşabilir. Kendisinin bir sonraki sırasının sonunda ise, can puanı 0’ın üstüne çıkartılmamış ise, baygın [UNCONSCIOUS] ve ölmeye [DYING] başlar.
Silah Yatkınlığı: Ork’lar, Büyükbalta/Çiftağızlı Balta [GREATAXE] ve Pala [FALCHION] ile yetkinliğe sahiptirler ve ismi içinde “Ork” [ORC] kelimesi geçen tüm silahları savaş silahı [MARTIAL WEAPON] olarak kabul ederler.
Diller: Yarı-Ork’lar oyuna Ortak Dil ve Orkça bilerek başlar. Yüksek ZEK skorlarına bağlı olarak şu dilleri bonus olarak edinebilirler: Tamu [ABYSSAL], Ejderce [DRACONIC], Dev Dili [GIANT], Gnollca [GNOLL] ve Goblin Dili [GOBLIN].

BUÇUKLUKLAR [HALFLING]
Tekinsiz bir şans ile kutsanmış ve güçlü bir yolculuk tutkusu ile güdülenmiş olan Buçukluklar, tabiatları iyimser ve neşeli olsa da, kısa boylarından beklenmeyecek şekilde aşırı meraklı ve korkusuzdurlar. Devamlı bir heyecan içindedirler ve iyi huyludurlar. Buçukluklara sinirlerine hakim ve fırsatları gözleyen tabiatları ile, daha büyük ırklarda görülen duygusal patlamalardan ve vahşet duygularından uzaktırlar. Bir buçukluk, yok olmanın eşiğinde dahi kolay kolay espri yeteneğini kaybetmez.
Buçukluklar müzmin fırsatçılardır. Dünyanın zorluklarından kendilerini fiziksel güçleri ile koruyamasalar da, rüzgara ne zaman eğileceklerini ve ne zaman saklanacaklarını iyi bilirler. Gene de, çoğunlukla bir Buçukluğun merakı sağduyusunun önüne geçer ve onu yanlış kararlara ve zorlu kaçışlara sürükler.
Merakları onları değişik deneyimler peşinde yeni yerler görmeye ve yolculuklara sürüklese de, Buçukluklar güçlü bir ev ve memleket duygusuna sahiptir. Bu hisleri ev hayatlarını güçlendirmek ve rahatlatmak için her şeylerini ortaya koymaya itebilir.
Fiziksel Tanım: Buçukluk’ların boyu mütevazi şekilde 1 m kadar olur. Çıplak ayak ile yürümeyi tercih ederler, bu alışkanlıkları nedeni ile ayaklarının altı sertleşmiş olur. Ayaklarının üzerinde kalın sert post bulunur. Tenleri, zengin bir badem rengi içerirken, saçları da açık kahverengi tonlardadır. Bir Buçukluğun kulakları siviridir ama bir insanınkinden daha büyük olmazlar.
Toplum: Buçukluklar (çoğunlukla) kendilerine ait bir kültürel memleket edinmemiş ve küçük özgür kırsal yerleşimlerden daha büyük yerleşimleri kontrol etmemişlerdir. Çoğunlukla, insan şehirlerinde, insan kuzenlerinin dibinde yerleşirler ve daha büyük toplulukların döküntülerinden geçimlerini sağlarlar. Bazı buçukluklar, daha büyük komşularının gölgesinde yaşamayı tercih ederken, bazıları ise daha göçebe bir hayatı tercih ederek yollara düşer ve dünyanın onlara sunabileceklerini tadarlar.
İlişkiler: Tipik bir Buçukluk, diğer ırklar tarafından fark edilmemesi ile gurur duyar – bu özellikleri hırsızlık ve hilebazlık becerilerinin temelidir. Fark edilmemeye çalışmadıklarında ise, diğer büyük ırklar ile iyi geçinmeye ve yollarına çıkmamaya çalışırlar. Gnome’lar ile çoğunlukla iyi geçinirler ama çoğu Buçukluk bu egzantirik yaratıklara karşı ihtiyatlıdır. Genel bir kural olarak Buçukluklar, İnsan’lar ile iyi geçinirler ama daha saldırgan yapıdaki bazı insan toplulukları, Buçuklukları köleler olarak gördüklerinden, onlara karşı çok rahat gözükmezler. Buçukluklar, Elf ve Cüce ırklarına saygı duyarlar ama, bu ırklar çoğunlukla uygarlığın rahatlıklarından uzak bölgelerde yaşadıklarından, iletişime girme şansları fazla olmaz. Çoğunlukla sadece Yarı-Ork’lardan uzak durmaya çalışırlar çünkü, büyük boyutları ve sinirli ve saldırgan yapıları, onlar için fazla tehditkardır.
Yönelim ve Din: Buçukluk’lar, dostlarına ve ailelerine sadıktır ama kendilerinden iki kat daha büyük ırklar ile dolu bir dünyada sağ kalmalarını otlakçılık ve aşırmacılığın sağlayacağını düşünürler. Bunun sonucunda çoğu Buçukluk, Nötr yönelimdedir. Buçukluklar, küçük ama sıkı dayanışma içinde olan toplulukları destekleyen tanrılara yönelirler, iyi de olsalar, kötü de olsalar.
Maceracılar: Dindirilemez yolculuk tutkuları ile birleşen doğuştan gelen şansları, Buçuklukları, macera hayatı için ideal adaylar haline getirir. Benzer avareler, ırklarındaki şansdan faydalanacakları düşüncesi ile Buçuklukları yanlarında bulundurmaya hazırdırlar.
Erkek İsimleri: Antal, Boram, Evan, Jamir, Kaleb, Lem, Miro, Sumak
Dişi İsimleri: Anafa, Bellis, Etune, Filiu, Lissa, Marra, Rillka, Sistra, Yamyra

BUÇUKLUK IRKSAL ÖZELLİKLERİ:
+2 Çeviklik, +2 Karizma, -2 Güç: Buçukluklar, atik ve kuvvetli iradelere sahiptirler ama küçük yapıları onları diğer ırklardan daha zayıf hale getirir.
Küçük [SMALL] Boyut: Buçukluk’lar küçük [SMALL] boyutlu yaratıklardır ve ZS’lerine [AC] ve saldırı atışlarına [ATTACK ROLL] +1 boyut bonusu, Dövüş Manevrası Bonusu (DMB) [COMBAT MANEUVER BONUS – CMB] ve Dövüş Manevrası Savunması (DMS) [COMBAT MANEUVER DEFENCE, CMD] değerlerine -1 boyut cezası ve Gizlilik [STEALTH] yetenek denemelerine +4 boyut bonusu edinirler.
Yavaş Hızlı: Buçukluklar’ın temel hızı [BASE SPEED] 6 m (20 ft)’dir.
Korkusuz: Buçukluk’lar, korku’ya [FEAR] karşı yapacakları tüm kurtarma denemelerine +2 ırksal bonus alırlar. Bu bonus, Buçukluk Şansı özelliği ile gelen bonuslara eklenir.
Buçukluk Şansı: Buçukluk’lar tüm Kurtarma Atışı Denemelerine +1 bonus alırlar.
Keskin Duyulu: Buçukluk’lar Algılama [PERCEPTION] yetenek denemelerine +2 ırksal bonus edinirler.
Emin Ayaklı: Buçukluklar tüm Akrobatik [ACROBATICS] ve Tırmanma [CLIMB] yetenek denemelerine +2 ırksal bonus edinirler.
Silah Yatkınlığı: Buçukluk’lar Sapan [SLING] silahı ile yeterliliğe sahiptir ve ismi içinde “Buçukluk” [HALFLING] kelimesi geçen tüm silahları savaş silahı [MARTIAL WEAPON] olarak kabul ederler.
Diller: Buçukluk’lar oyuna Ortak Dil ve Buçukluk dili bilerek başlar. Yüksek ZEK skorlarına bağlı olarak şu dilleri bonus olarak edinebilirler: Cüce Dili, Elfçe, Gnome dili ve Goblince [GOBLIN].

İNSANLAR [HUMAN]
İnsanların yüksek bir gelişme ve genişleme kapasitesi ve tükenmeyen bir hırsları vardır, bu sebeple de, şu zamanlarda dünya üzerindeki hakim ırktırlar. İmparatorlukları ve milletleri çoktur ve bu toplulukların bireyleri kendileri için isimlerini bilek gücü ve büyülerinin kuvveti ile yaparlar. İnsanlık en iyi karmaşıklık ve farklılıkla anlatılabilir ve insan kültürleri, vahşi ama onurlu barbarlardan tutun da en kosmopolit şehirlerde şeytan ve iblislere tapınan soylu ailelerine kadar her türden kültürü içinde barındırabilir. İnsanların meraklılığı ve hırsları genellikle yerleşik ve sakin bir hayatı tercih etmelerinin önüne geçer ve pek çoğu evlerini dünyanın unutulmuş köşelerini keşfetmek veya komşularını fethetmek için güçlü ordulara liderlik etmek üzere terk ederler, çünkü bunu yapabileceklerdir.
Fiziksel Tanım: İnsanların fiziksel özellikleri dünyanın iklimsel özellikleri kadar çeşitlidir. Güneyin koyu tenli barbarlarından, kuzeyin açık tenli barbarlarına kadar, çok çeşitli ten rengine, vücut tipine, saç rengine ve yüz yapısına sahip olabilirler. Genel olarak konuşmak gerekirse, insanların ten rengi ekvatora doğru gidildikçe daha koyu bir hal alır.
Toplum: İnsan topluluğu, pek çok hükümet çeşidinden, yaklaşımdan ve hayat tarzından oluşur. En eski insan toplulukları tarihte on binlerce yıl öncesine dayansa da, Cüce’ler ve Elf’ler gibi diğer yaygın ırkların toplumlarının aksine, insan toplumu devamlı bir akım ve değişim içindedir, imparatorluk doğar, parçalanır ve yeni krallıklar eskilerini yutar. Genel olarak, insanlar, esneklikleri, hünerleri ve hırsları ile tanınırlar.
İlişkiler: İnsanlar doğurgandır ve hırsları ve sayıları nedeni ile diğer ırklarla karşılaşmaları bölgesel genişleme ve kolonizasyon zamanlarında ortaya çıkar. Pek çok durumda, bu karşılaşmalar şiddet ve savaşlar ile sonuçlanır, gene de, insanlar kendileri ile şiddet ve savaş konusunda yarışmaya girmeyen ırkları çabuk şekilde affederek onlar ile müttefiklikler oluşturabilir. Gururları ve hatta kibirleri sebebi ile, Cüce’leri acınası sarhoşlar, Elf’leri aklı havada züppeler, buçuklukları bacaksız hırsızlar, Gnome’ları sapkın manyaklar ve Yarı-Elf’ler ile Yarı-Ork’ları ise utanç kaynağı olarak görürler – ama kendi ırklarının farklılıkları nedeni ile diğer ırkları da oldukları gibi kolaylıkla kabullenebilirler.
Yönelim ve Din: Tüm ırklar için de belki de en farklı özellikleri içinde barındıran ırk, İnsanlardır, en büyük kötülükten en geniş iyiliğe kadar her şey. Bazıları geniş barbar topluluğunu oluştururken, bazıları da kilometrerlerce uzunluğunda gelişmiş şehirler inşa ederler. Genel olarak bakıldıklarında, İnsanlar Nötr [NEUTRAL] yönelimdedir ama milletler oluşturma alışkanlıkları ile belli uygarlıklar belli yönelimlere dönüşebilir. İnsanlar en geniş dini inanışları olan ırktır, diğer ırkların alışkanlık ve geleneklerıinden yoksun oldukları için, kendilerine zafer veya korunma sunan yeni ve farklı inanışları daha çabuk kabullenebilirler.
Maceracılar: Pek çok İnsan’ı, sadece hırsları yönlendirir ve maceracılık bu hırslarını en çabuk dindirebilecekleri alan gibi durmaktadır, ister zenginlik, ister ün, ister mistik bilgiler isterse de sosyal statü hırslarını beslesin. Az bir kısmı ise, tehlikenin heyecanı için macera hayatının peşine düşer. İnsanlar pek çok bölge ve geçmişten maceracılık hayatına atılabilecekleri gibi, bir maceracı grubunda pek çok rolü de doldurabilirler.
İsimler: Belli gelenek ve ortak tarihe sahip diğer ırkların aksine, İnsanların çeşitlilikleri, isimlerinin de çeşitliliğine sebep olmuştur. Çoğu insan Ortak Dili konuşsa da, isimleri de inançları ve görünüşleri kadar çeşitlidir.

İNSAN IRKSAL ÖZELLİKLERİ:
Bir Özellik Skoruna +2: İnsan karakterler, oluşturulması sırasında seçilen her hangi bir özellik skoruna, çok çeşitli tabiatlarını temsilen +2 bonus edinirler.
Orta [MEDIUM] Boyut: İnsan’lar orta boyutta yaratıklardır ve boyutları sebebi ile her hangi bir ceza veya bonus edinmezler.
Normal Hızlı: İnsan’ların temel hızı [BASE SPEED] 9 m (30 ft)’dir.
Bonus Marifet: İnsan’lar 1. Seviyede bir ekstra bonus marifet edinir.
Yetenekli: İnsan’lar, 1. Seviye’de 1 ekstra yetenek rütbesi [SKILL RANK] edinir ve her bir seviye edindiklerinde, ekstra bir yetenek rütbesi daha alırlar.
Diller: İnsan’lar oyuna Ortak Dil başlar. Yüksek ZEK skorlarına bağlı olarak ise gizli diller hariç (Örneğin Druid dili gibi) her dili bonus dil olarak edinebilirler.


Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License